PREVIOUS FORUM USERS CAN STILL LOGIN WITH THEIR OLD USERNAME AND PASSWORD TO LOGIN INTO THIS NEW FORUM PLATFORM. YOU DO NOT NEED TO RE-REGISTER.
Sign in to follow this  
Admin

[DDK Blogs]Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA)

Recommended Posts

Setelah 3 bulan kita telah pun mengharungi krisis COVID-19, para petugas barisan hadapan telah bekerja dengan keras tanpa mengira masa cuti mahupun rehat untuk memastikan penularan COVID-19 di Malaysia dapat dibendung secepatnya.

Dengan bijaksana pihak kerajaan Malaysia telah membuat strategi rapi dan tepat untuk menangani masalah COVID-19 yang merangkumi 6 fasa utama iaitu:

 1. Resolve (Ketegasan)
 2. Resilience (Ketahanan)
 3. Restart (Memulakan Semula)
 4. Recovery (Pemulihan)
 5. Revitalize (Memperkasa)
 6. Reform (Menyusun Semula)

Kita kini berada di fasa ke-4 iaitu Recovery (Pemulihan). Akibat penularan wabak COVID-19, ekonomi dunia kini menghadapi krisis yang terburuk sejak zaman Kemelesetan Ekonomi atau Great Depression pada tahun 1930-an. Kerajaan telah menyediakan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) yang telah diumumkan oleh YAB Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Bin Haji Mohd Yassin (Perdana Menteri Malaysia) pada 5 Jun 2020.

Terdapat 3 teras yang telah diketengahkan dalam perbentangan program PENJANA ini yang boleh dinikmati oleh semua rakyat Malaysia yang berkelayakkan seperti dibawah:

 • Teras pertama: Memperkasakan Rakyat (Empower People)

Setelah beberapa siri pakej ransangan yang telah dibentangkan oleh kerajaan, kini pakej ransangan telah diperhebatkan dan untuk memastikan bahawa kuasa beli dan simpanan rakyat dapat ditingkatkan serta menggalakkan perbelanjaan domestik. Tambahan pula, kerajaan sangat komited untuk memastikan tahap pengangguran dan inflasi negara terkawal.

 • Teras dua: Melonjakkan Perniagaan (Propel Businesses)

Pakej ransangan kali ini diperhebatkan lagi dengan memfokuskan kepada para peniaga terutamanya di dalam sektor perniagaan tempatan supaya terus kekal relevan dan secara tidak lansung dapat membantu merancakkan lagi percambahan ekonomi negara yang akhirnya dapat menambah pendapatan negara.

 • Teras ketiga: Meransang Ekonomi (Stimulate The Economy)

Agenda pembangunan ekonomi negara akan terus diperkasakan dan kebergantungan kepada sumber sedia akan dikurangkan. Kerajaan juga akan memastikan hasil kerajaan dapat ditingkatkan melalui mekanisma yang pelbagai. Disamping itu juga, platform e-dagang dan perniagaan digital akan turut diberi tumpuan khusus kerana mempunyai potensi yang besar dan meluas.

Maka disini jelas dinyatakan kita menghadapi krisi ekonomi. Sebagai rakyat Malaysia, kita harus bersyukur kerana kerajaan telah menyusun strategi yang terperinci akan tetapi kita harus lebih cekap dan berinovasi dalam menempuhi cabaran ekonomi disebabkan penularan COVID-19 ini. Memanfaatkan peluang yang ada merupakan salah satu tindakkan yang bijak untuk menyelamatkan diri dalam kancah ekonomi yang tidak menentu. Disenaraikan juga penyelesaian yang sedia ada yang telah disediakan oleh DDK Foundation untuk membantu meningkatkan ekonomi kendiri:

 • Investing in Staking & Voting Ecosystem

Ganjaran boleh dimiliki dengan lebih meluas dan mudah. Hanya di rumah sahaja para ‘Stakeholder’ boleh melipat gandakan jumlah nilai DDK. Sistem yang tersedia di DDK Platform telah menyediakan ganjaran Staking & Voting yang mudah dimiliki pada setiap bulan.

 • Digital Merchant

Para usahawan yang mempunyai perniagaan kecil atau besar boleh mengiklankan perniagaan mereka bukan sahaja di media sosial tetapi di platform yang telah disediakan oleh DDK seperti ‘DDK Merchant’ dimana jangkauan kawasan pembeli akan lebih meluas. Dengan cara ini para perniaga tidak memerlukan kedai fizikal untuk beroperasi kerana semua boleh dilakukan di dalam talian sahaja.

 • Trading Cryptocurrency

‘Trading’ merupakan satu aktiviti yang membolehkan para ‘Trader’ untuk melaksanakan proses jual beli nilai ‘cryptocurrency’ yang ada di dalam pasaran. Untuk mendapatkan keuntungan dari aktiviti ‘trading’ ini, beberapa strategi dan kemahiran perlu dipelajari. ‘Trading’ juga boleh dilalukan di mana-mana sahaja dan mudah untuk dipelajari.

 • Cashless Payment System

Kini proses jual beli menjadi lebih mudah. Tanpa melibatkan pihak ketiga menjadi penyumbang utama proses, transaksi menjadi lebih cepat dan mudah dilaksanakan. Tambahan pula, bayaran yang dikenakan untuk melaksanakan transaksi jauh lebih mudah. Dengan cara ini, aktiviti jual beli dalam perniagaan ini dapat diperluaskan di luar Negara dan dapat mengurangkan kos operasi perniagaan.

 • Future Blockchain & FinTech Involvement

Sistem DDK yang dibanggunkan menggunakan teknologi Blockchain akan diperhebatkan dan diperluaskan lagi dengan pembangunan ‘DDK Core 2.1’ untuk membolehkan penciptaan DDK Virtual Machine (DVM) dan juga DDK Asset Issuing (DAI). Justeru para ‘Stakeholder’ digalakkan untuk turut serta merebut peluang untuk menyertai blockchain project yang akan dijalankan oleh DDK Foundation.

Para ‘Stakeholder’ perlu sentiasa bijak merebut peluang yang ada. Telah diperkatakan oleh YH Dato’ Azrainuddin Zainal (Master Founder) dimana blockchain adalah sistem yang tidak boleh disekat dan juga tidak terjejas oleh ekonomi yang tidak menentu. Justeru, penglibatan dengan lebih serius dengan projek blockchain perlu diberi perhatian. Disertakan juga infografi yang telah disediakan oleh pihak Bernama berkenaan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) supaya dapat memberi manfaat kepada para pembaca.

Artikle oleh : Mutant Blockchain Academy (MBA)

https://www.facebook.com/MutantBlockchainAcademy/

The post Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) appeared first on DDK BLOGS.

View the full article

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rasa sangat beruntung mengenali DDK pada tahun 2018 dulu. Sehingga kini masih maintain Staking and Voting ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.